Katharen

In het zuiden van Frankrijk vind je tal van interessante sites die je helemaal meevoeren naar de tijd van de Katharen.

Carcassonne, Quéribus, Montségur, Peyrepertuse doen bij jou misschien al een middeleeuws belletje rinkelen?

Comus, een dorpje in Katharenland

Welkom in het land van de Katharen!

Onze streek wordt sinds de 12e eeuw ook wel het Katharenland genoemd. Het bestrijkt grotendeels de Languedoc en de Midi-Pyreneeën. Hier vind je tal van kastelen en lieflijke dorpjes die je zo terugflitsen naar de vroege middeleeuwen.

De Katharen leefden hier in een tijd waarin ook monniken, ridders en troubadours hun pad kruisten. Ze hadden veel aanzien en waren invloedrijk. Deze streek kende dan ook een grote welvaart met aandacht voor kunst, dans, muziek en mystiek.

Bloederige inquisities

Maar het Kathaars gedachtegoed botste met dat van de Katholieke Kerk. In de 12e eeuw gaf de Paus het bevel om de Katharen te bekeren. Maar aanvankelijk draaiden die pogingen op niets uit.

Er volgden bloederige kruistochten met de massaslachting van Montségur in 1244 als trieste anti-climax. Dit betekende dan ook het einde van het rijk van de Katharen.

De inquisitie van de KatharenDe Citadel van Carcassonne

Misschien wel het meeste bekende en best bewaarde overblijfsel uit die tijd is de Citadel van Carcassonne. Absoluut een daguitstap met het hele gezin waard!

Deze immense vestingstad telt 52 torens en heeft een dubbele ommuring. Het middeleeuws kasteel vormt het hart van de stad en is nu een waardevol museum waar je zowel binnen als buiten kan rondwandelen en alle hoekjes en plekjes kan ontdekken.

Ontdek de vele Katharenburchten

Verder vind je overal in deze streek, verborgen tussen de prachtige en soms woeste natuur, talrijke Katharenburchten. Ooit waren dit de schuilplaatsen voor de opgejaagde Katharen. Nu zijn het ruïnes, maar nog steeds heel indrukwekkend.

Die van Peyrepertuse en Quéribus bijvoorbeeld liggen hoog verscholen tussen de bergen. Samen met de burcht van Montségur zijn ze veruit de bekendste.

KatharenlandDe burcht van Montaillou

Op amper 2 km van ons domein Le Silence du Midi vind je de oude burcht van Montaillou. ’s Avonds wordt ze prachtig verlicht.

De inwoners van dit stadje zijn allen afstammelingen van de middeleeuwse Katharen, zo bewijzen de namen op de oude grafstenen.

En? Is je nieuwsgierigheid nu geprikkeld? Wil je nog meer lezen over de Katharen, klik dan vooral door naar de uiterst informatieve website over het roemrijke land van de Katharen of de bijhorende blog: Het land der Katharen.

Boek jouw avontuur in Katharenland

Bij Le Silence du Midi laten we jou in alle vrijheid van je vakantie genieten. En wij helpen je graag waar je ons nodig hebt! Kom zelf de gemoedelijkheid van ons domein ontdekken.

Reserveer nu alvast je vakantie in het land van de Katharen of contacteer ons gerust als je nog specifieke vragen hebt.